Museu de la Pilota

 

DIRECCIÓ: Mestre Domingo Hernández, 42 46894 Genovés (València)
TELÈFON D'IN FORMACIÓ: 657 86 86 11 David Sarasol Moscardó (Director)
ENTRADES: 2€ (lliure) / 1€ (grups)

 

L’orige d’aquest edifici va començar a meitat dels anys noranta del segle XX, quan l’Ajuntament de Genovés, juntament amb la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, va adquirir un antic saló de banquets, immoble on s’erigeix l’actual museu, a més del trinquet i el bar anexe a aquesta canxa, construïda als anys seixanta del segle XX pel tio Arturo Bataller, home al que se li deu gran part de que a Genovés tinga els jugadors que ha tingut, ja que el trinquet sempre estava obert per a qui volia jugar.

 

Museu de la pilota

A tot açò hi ha que afegir noms importants que feren possible que huí en dia gaudim d’aquest edifici dedicat al nostre esport. Per una part està Emilio Llopis, l’Alcalde de Genovés, i per altra Manuel Tarancón, que per aquell temps era President de la Diputació de València. Amb la força que posaren tots dos, i l’ajuda de les Institucions, va ser possible el que huí és una realitat.

A partir d’ahí va vindre la tasca de camp, calia omplir de contingut el museu. Un equip municipal es va encarregar de fer eixe treball, recollir material i informació relacionada amb l’esport de la pilota. Des d’una pilota de vaqueta utilitzada en una final fins al cartell més xicotet, encara que fos de l’any 1960. Tot era admés, ja que no se sabia encara quina exposició s’anava a exhibir. Des de fa més de set anys, s’està recollint material, encara huí en dia, ja que aquesta tasca no s’acabarà mai.

 

Hi un dia hi havia que inaugurar, va ser el 16 de desembre de 2003, amb totes les autoritats del moment, encapsalades pel President de la Generalitat Valenciana, En Francesc Camps. Aquell dia hi va ser tot un hite per al món de la pilota, inaugurar un museu dedicat al noble esport de la pilota, tant maltractada pels temps i les Institucions, que a pesar de tot això, ara li donaven el recolsament necessàri per a poder fer realitat aques projecte.

 

Museu de la pilotaDesprés han vingut diverses exposicions, com la dedicada al mite Paco Cabanes, “el Genovés”, tot un any dedicat a la seua persona, el 2005. El 20 de desembre de 2004, coincidint amb el seu 50 aniversari, s’inaugurava l’exposició, que estaria tot l’any 2005, any amb el qual es complia el 10é aniversari de l’últim títol guanyat per Paco, i que a la vegada el va convertir en mite. Per això el lema de l’exposició: 1954-2004: 50 anys de l’home, 1995-2005: 10 anys del mite.

 

Se celebraven els 50 anys del seu naixement i els 10 de la seua retirada oficial que el va convertir en mite. I actualment hi ha una exposició general, referida al món de la pilota, on s’explica les diferents pilotes de les que disposa el joc de pilota, fotografies de distints jugadors, material divers, ademés de les maquetes i panells, la zona interactiva, la biblioteca, etc.

 

El museu té com a principal característica el fet de ser un excepcional punt d’encontre de tots els amants de la pilota. Està concebut com un museu d’idees en el qual el recorregut de les exposicions s’articula preferentment al voltant del món de la pilota. Des dels seus murs els visitants hi poden contemplar fotografies de personatges i esdeveniments Essentials del pasta i present de la pilota, tot recuperant les gestes i algunes de les partides més importants d’aquest noble esport.