Festes i tradicions

 

FESTES DE SANT PASQUAL BAYLÓN

 

Les festes en honor a Sant Pasqual Bailón, es celebren el 17 de maig. Sant Pasqual Baylón, es el patró de Genovés des d´el día de la seua canonització, el 15 d´octubre de 1690. L´any 1777 es va construïr un monument al nostre patró, una grandiosa font a l´entrada del poble. Històricament els protagonistes de la festa son els xiquets que acaben l´escola, es a dir, el que abans era 8º d´educació general bàsica (E.G.B.). Els primers festers de sant Pasqual Baylón van ser els xiquets i xiquetes que acabaren l´escola a l´any 1980, es a dir, els que van nàixer l´any 1966.

 

El 17 de maig, per commemorar el día del nostre patró, es celebra una missa solemne pel matí. Per la vesprà-nit, es celebra una processó on participa tot el poble, disparant-se a continuació un gran castell de focs d´artifici.

 

Encara que el día gran siga el 17 de maig, des d´una setmana abans es celebren diferents actes per conmemorar al patró del poble, com ara:

 

  • Competicions esportives (destinades als escolars fins a segon d´ESO).
  • Festival escolar (preparat i destinat per als escolars).
  • Carrera ciclista (organitzada per la penya ciclista de Genovés).

 

Tots els actes que es celebren, tenen el suport i recolzament, tant de l´ajuntament de Genovés, com de la comissió de festes de Sant Pasqual Baylón, així com de tot el poble de Genovés.

 

 

FESTES DEL CRIST DE GENOVÉS

 

Les festes en honor al Santíssim Crist del Mont Calvari de Genovés es celebren al mes d´agost els díes 6,7 i 8 des de fà 38 anys. L´any 1968 van començar a celebrar-se les festes tal i com les conoguem hui en día, es a dir, amb reina, festeres i festers. Cal remontar-se a finals del segle XIX per trobar l´inici de les festes. En un principi sols hi havien dos festers, un del Crist i l´altre de la Mare de Déu, ja que abans sols hi havia dos díes de festa, el 6 i el 7 d´agost. Després van ser quatre els festers, dos del Crist i dos de La Mare de Déu. 

 

Encara que les festes s´anomenen "FESTES DEL CRIST", hi ha que dir que en realitat el día dedicat al crist del Mont Calvari es el 6 d´agost; el día 7 d´agost està dedicat a la Mare de Déu dels Dolors, i el día 8 d´agost als Sants de la Pedra Abdó i Senent. Éste últim día es va afegir després, al 1948, any en que es van fer les figures dels Sants de la Pedra.

 

Els actes mes característics a part dels tres díes principals son:

 

  • El día de les paelles i el día de les disfresses.
  • Tampoc podem deixar a banda actes tan arrelats al poble de Genovés com ara les vaques soltes o la carrera ciclista.
  • Cal resaltar també el día dedicat als nostres majors que es celebra el día 5 i el día dedicat als xiquets que es celebra el día 4.

 

Els últims anys s´han anat incorparant noves activitats, com per exemple:

 

  • La marxa a peu, organitzada pel centre excursionista.
  • La doma de cavalls.
  • L´aigüa a discreció, que s´ha recuperat després d´haver estat uns anys sense celebrar-se.

 

També dir que des de fà dos anys, s´ha decidit fer la presentació de les festes un día fixe al calendari per a sempre, que és el 31 de juliol, així les festes es concentren en una setmana que va del 31 de juliol al 8 d´agost.